Hatay’daki depremde hayatını kaybedenlerin mezarlığı ‘Deprem Şehitliği’ olarak düzenleniyor
Hatay’daki depremde hayatını kaybedenlerin defnedildiği mezarlığın ‘Deprem Şehitliği’ olarak düzenlenmesi çerçevesinde belediyenin çalışmalarıyla mezarlar tekdüze hale getirilmeye başlandı. 4 bin 277 mezarın bulunduğu deprem şehitliğindeki mezarlardan 900’ünün kimliklerinin tespit edilmesine karşın yakınlarına ulaşılamadığı, 100’ünün ise kimliklerinin henüz tespit edilemediği belirtildi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde en büyük yıkım Hatay’ın Antakya ilçesinde meydana geldi. Depremin ardından hayatını kaybeden binlerce kişi kentteki farklı mezarlıklara ve Narlıca Mahallesi’nde kurulan Deprem Mezarlığı’na defnedildi. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin çalışma başlattığı mezarlığın ‘Deprem Şehitliği’ olarak düzenleneceği de belirtildi. Hatay Valiliği ve Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmaların tamamlanmasıyla Zelzele Şehitliği’nin yıl sonuna kadar hazır olacağı, mezarların tek tip olacağı ve hiçbir şekilde bedel alınmayacağı belirtildi.
Kimliği tespit edilemeyen 100 mezar var.
Düzenlenecek deprem şehitliği hakkında bilgi veren Mezarlık Birimi Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Ağırtaş, “Toplamda 4 bin 277 mezar var. Bu mezarlardan ilk başta 857’si tespit edilemedi. Bu mezarlardan 337’sinin kimliği belirlenerek aile mezarlıklarına nakledildi. 620’sinin aile mezarlığı tespit edildi, aileleri kimliği tespit edilen 900 mezara ulaşma aşamasına geldi ve aileleri uygun buldu.” Mezarlıkta kalan yaklaşık 800’ünün kimliği belirlenemeyenlerin 100’ünün kimlik tespiti henüz tamamlanmadı” dedi.
Deprem Mezarlığı Olarak Düzenleme Yapılacak
Halk arasında deprem mezarlığı olarak bilinen mezarlığın ‘Deprem Şehitliği’ olarak adlandırılacağını ve bu yönde çalışmaların başlatıldığını ifade eden Ağırtaş, “Bunu ‘Deprem Şehitliği’ yapmak için başlattığımız çalışmalar sonucunda tüm mezarların tek sıra ve mermerle kaplanmasını planlıyoruz. Çalışmalarımız başladı. Mermerler şu an traşlanıyor. Mermerler şu anda traşlanıyor, giriş yolları, aydınlatma ve altyapı çalışmaları valilikçe yapılıyor. Bu külliyeyi büyükşehir belediyesi olarak projeyi bitirdikten sonra çevre düzenlemesi ve çevre düzenlemesi içinde projesini hazırladık” dedi.
“Cenaze, defin ve mezarlık işlemlerimiz tamamen ücretsizdir”
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin başta Deprem Şehitlikleri olmak üzere kentteki hiçbir mezarlıkta vatandaşlardan herhangi bir ücret talep etmediğini belirten Ağırtaş, “Mezarlarımız tek tip olacak. Sadece bu mezarlık değil Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak tüm cenaze taşıma, defin ve mezarlık işlemlerimiz tamamen ücretsiz. Burası sadece deprem şehitleri için belirlendiği için sadece depremde hayatını kaybeden kişiler burada tutuluyordu. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra buraya nakledilebilirler.”
“Vatandaşlarımıza bu acı günde yardımcı olmaya çalıştık”
Deprem şehitliği sorumlusu Orhan Kahraman, afetin ilk saatlerinden itibaren sahada olduklarını ve mağdur vatandaşlara yardımda bulunduklarını belirterek, “Saha çalışmalarımız ve mezarlık çalışmalarımızla vatandaşlarımıza kesintisiz yardımda bulunduk. Hala o kadar devam ediyoruz. Biz de depremzedeyiz. Yakınlarımızı kaybetmemize rağmen görevimizin başındayız. Görevimizden hiç ayrılmadık.”
“Emeği geçen herkese teşekkür ederiz”
Depremde yakınlarını kaybeden Nihat Kaplan, “Depremde ben burada değilim. Ama ailem, eşim, arkadaşım hepsi burada. Geldik gördük. Yakınlarımızı kaybettik, toprağa verdik. Şimdi çalışmalar var. Çok güzel bir şey yapılıyor. Devletimize, milletimize, emeği geçen herkese teşekkürler” diye kaydetti. – HATAY