Yüksek Mahkeme Meta’nın Cambridge Analytica Davasının Olası Reddini İnceleyecek
ABD Yüksek Mahkemesi, Meta Platforms (NASDAQ:META) aleyhine açılan ve şirketi izinsiz veri toplanmasını içeren Cambridge Analytica olayıyla ilgili olarak hissedarlarına yanıltıcı bilgi vermekle suçlayan önemli bir davayı incelemeyi kabul etti.
Yargıçlar Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, bir alt federal mahkemenin davanın ilerlemesine izin vermekle hata yapıp yapmadığını belirleyeceklerini duyurdular. Dava, daha önce Facebook olarak adlandırılan şirketin, kullanıcı verilerinin kötüye kullanılma potansiyeli hakkında yatırımcıları yeterince bilgilendirmeyerek hisse senedi fiyatlarının olması gerekenden daha yüksek olmasına neden olduğunu iddia ediyor.
Hissedarlar, olayla ilgili ayrıntılar kamuoyuna açıklandığında, bunun 2018 yılında hisse senedi değerinde iki önemli düşüşe neden olduğunu ve Meta’nın piyasa değerinde 200 milyar doların üzerinde bir kayba yol açtığını iddia ediyor. Bloomberg News, bu davanın şirketlerin yatırımcılarına açıklamaları gereken kuralların değişmesine yol açabileceğini bildirdi.
Aralarında Ticaret Odası’nın da bulunduğu çeşitli iş örgütleri, Yüksek Mahkeme’den davayı incelemesini talep etti. Yetersiz risk bilgisine ilişkin iddiaların, şirketleri menkul kıymet dolandırıcılığıyla suçlayan çok sayıda asılsız davaya yol açtığını savunuyorlar.
Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) 2005 yılından bu yana şirketlerin yatırımcıları, yatırım kararlarını etkileyebilecek önemli riskler hakkında bilgilendirmelerini zorunlu kılıyor.
Cambridge Analytica sorununun ilk işareti Aralık 2015’te The Guardian’ın İngiliz şirketin Facebook kullanıcılarının bilgilerinin yer aldığı bir veri tabanını Senatör Ted Cruz’un başkanlık ön seçimleri kampanyasını desteklemek için kullandığını ifşa etmesiyle ortaya çıktı. O dönemde Facebook konuyla ilgili bir soruşturma yürüttüğünü açıklamıştı.
Dava açan hissedarlar, Facebook’un Cambridge Analytica’nın 30 milyondan fazla kullanıcının özel verilerine izinsiz olarak eriştiğini kısa sürede öğrendiğini iddia etti.
Bloomberg Intelligence analistleri, davanın mahkemeye taşınması halinde Meta’nın 2 milyar dolara kadar bir tazminat ödemek zorunda kalabileceğini öne sürdü. Yüksek Mahkeme’nin Ekim ayında başlayacak ve dokuz ay sürecek oturumunda tartışmaları dinlemesi ve bir karar vermesi planlanıyor.
Borsa açıldıktan sonra META hisseleri %0,7’lik bir artış yaşadı.
Bu makale yapay zeka teknolojisi yardımıyla üretilmiş ve tercüme edilmiş olup bir editör tarafından gözden geçirilmiştir. Daha fazla ayrıntı için lütfen Hüküm ve Koşullarımıza bakınız.